21/02/2024
Haberler

ÇANDIR: “ÇÖPE GİDEN GIDALARLA AÇLIĞI ÖNLEYEBİLİRİZ”

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle açıklama yaptı. Dünya genelinde 800 milyondan fazla insanın açlık çektiğini, her 4 saniyede bir insanın ise açlıktan hayatını kaybettiğini kaydeden Ali Çandır, 600 milyon insanın obezite ile mücadele ettiğine dikkat çekti. 1 milyardan fazla insanın günde 3 TL’den daha az para ile geçinmek zorunda olduğunu belirten Çandır, “Oysaki yılda 100 milyar TL harcayarak bu durumu önlemek mümkün, yine 1 yıl boyunca çöpe giden gıdalarla 20 yıldan fazla süre açlığı önleyebiliriz” dedi.
KAYIPSIZ VE KATMA DEĞERİ YÜKSEK GIDA
Tarımsal üretim ve gıdaya erişim konusunda zengin ülkeler arasında olan Türkiye’de farklı sorunlar bulunduğunu söyleyen Çandır, “Çünkü biz dünyanın çöpünü üretenler arasında yer almaktayız. Sadece tarladan sofraya kadar geçen dönemde yüzde 20-30 düzeyinde ürünlerde zayiat ve fire veriyoruz. Yine günlük olarak ürettiğimiz ekmeğin yüzde 5 ‘ini israf ediyoruz” dedi. Ürünleri kayıpsız ve katma değeri yüksek olarak pazarlama politikası yerine sadece üretim miktarını arttırmaya odaklanan politikaların benimsendiğine dikkat çeken Çandır, “Enerjimizi, ürünün üretildiği noktada paketlemesini yapmak, düzgün bir lojistik ağı ile el değmeden gıda güvenliğine uygun bir biçimde sevk etmek ve depolamak yerine, enflasyonun yükselmesinin temel nedeni olarak tanımlamak için tüketiyoruz. Yine, tüketiciler olarak gıdaya erişimin sürdürülebilir ve herkes için eşit olmasını talep ediyorsak; bugünkü neslin ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından taviz vermeden karşılamalı ve tüketmeliyiz” diye konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA
Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün bu yıl “İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli” ana temasıyla hareket ettiğine dikkat çeken ATB Başkanı Çandır, şunları kaydetti:
“BM Tarım ve Gıda Örgütü, tarımın iklim değişikliğine uyumlu hale gelmesini, küçük çiftçilerin daha dayanıklı olmasını, gıdanın sürdürülebilir bir biçimde üretilmesini ve daha az tüketmemiz gerektiğini vurguluyor. Milli tarım projesinin açıklandığı şu günlerde stratejik sektör olarak kabul edilen tarımı iklimle uyumlu hale getirmek, tarımı ve gıda üretimini korumak ve kollamak; projenin hayata geçmesi, eksikliklerinin tamamlanması ve yanlışların düzeltilmesinin ardından daha önemli bir hale gelecektir. Herkesin kaliteli ve yeterli gıdaya adil bir şekilde ulaşması dileğiyle Dünya Gıda Günü’nü kutluyorum.”